Pełne drogocennych kwasów omega-3, z nasion tylko z polskich upraw, tłoczone na zimno – poznaj oleje rzemieślnicze ze specjalnej selekcji Andronów. Dzięki partnerskiej współpracy z Tomaszem, właścicielem gospodarstwa na pograniczu Podlasia i Mazowsza mamy dla Was wyjątkowe oleje lniane, słonecznikowe i rzepakowe.

Oleje produkowane są z nasion z polskich upraw, od lokalnego rolnika. Wiemy, że przed zbiorem ziarna nie są dosuszane rakotwórczym glifosatem. Wszystkie produkty pakowane są tylko i wyłącznie szklane opakowania – olej nie ma kontaktu z metalem lub plastikiem.

Początkowo tłoczone tylko na własny użytek, dzięki uprzejmości i rzemieślniczej pasji, mogą trafić także na wasze stoły. Będzie zdrowo, smacznie i ekologicznie!

Oleje tłoczone na zimno – co to znaczy?

Wybierając olej, często spotykasz się z określeniem „tłoczony na zimno”, ale nie do końca wiesz, co to znaczy? Tłoczenie na zimno to tradycyjny proces wyrabiania olejów, w którym temperatura nie powinna przekroczyć 40 stopni. W praktyce rzemieślnicze oleje są tłoczone w temperaturze od ok. 37 do 45 stopni – rzemieślniczy kunszt i osobisty nadzór nad procesem produkcji sprawia, że temperatura jest indywidualnie dobierana do rodzaju ziarna.

Nasze rzemieślnicze oleje mają czystą etykietę – oznacza to, że nie zawierają konserwantów i przeciwutleniaczy. Pamiętaj, że brak konserwantów sprawia, że oleje mają krótką przydatność do spożycia. Jedna butelka powinna zostać spożyta w ciągu około 1 miesiąca lub do momentu, gdy w smaku zacznie być wyczuwalna goryczka.

Oleje roślinne – czy są zdrowe?

Olej roślinny to tłuszcz – ale przepełniony nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które są wyjątkowo cenne. Oleje roślinne mają dużo kwasów wielonienasyconych, w tym kwasu omega-6 i kwasu alfa-linolenowego omega-3.

Oleje roślinne to także źródło witaminy młodości, czyli witaminy E. Jest ona zaliczana do antyoksydantów, które pomagają eliminować wolne rodniki.

Jakościowy, naturalny olej roślinny będzie doskonałym uzupełnieniem codziennej diety!

Oleje – nie tylko do sałatek

Oleje rzemieślnicze to połączenie naturalnych składników, z bezcenną pracą rolników i rzemieślniczym kunsztem. Ich czysta etykieta jest gwarancją jakości.

Oleje tłoczone na zimno, przede wszystkim olej lniany, powinny być spożywane na zimno. To doskonały dodatek nie tylko do sałatek. Rzemieślnicze oleje sprawdzą się także zmieszane z twarogiem, dodane do hummusu, kasz i surówek. Oleje świetnie komponują się z daniami ciepłymi – kilka kropel może wzbogacić smak pieczonej ryby, gotowanego kalafiora czy ziemniaków.

Ponieważ smak olejów nieco przypomina masło, warto zamoczyć w nim bagietkę i rozkoszować się naturalnym smakiem.

Jak przechowywać olej?

Aby oleje tłoczone na zimno zachowały świeżość i trwałość smaku, należy przechowywać je w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.